Ať už mám jakkoliv smíšené pocity ohledně sezení ve volební komisi, jedno se musí nechat, odvezl jsem si odtamtud dva skvělé recepty. Druhý, který teď představím je na domácí chleba. Ochutnával jsem ho a musím uznat, že byl vynikající. Já jsem ho zatím nezrealizoval, kvůli nedostatku horovzdušných trub na koleji, ale cítím v kostech, že k tomu není daleko…
Suroviny
mouka (kvalitní super 00 extra bílá), droždí, sůl, ocet, kmín, voda, brambory
Náčiní
horkovzdušná trouba, plech, lžičku a 6dcl hrníček na odměřování, nádobu, kde budete hníst těsto
Postup
1. Na začátku je dobré si ujasnit, že chléb je boží dar, tak k jeho vytvoření přistupujte se vší vážností…
2. Začnete vložením 2 kousky droždí do 6dcl vlažné vody a necháte chvilku kynout.
3. Po přiměřené chvilce tuto směs vmícháte do těsta (mouka, voda, sůl).
4. Tři nastrouhané brambory vmícháte do těsta za droždím.
5. Další věc, co vmícháte do těsta je kmín.
6. Vrátíte se k bodu 3. a všechny zmíněné věci do těsta vhnětete. 😉
7. Tříkrát zapracujete těsto. Dáváte mu přestávky na kynutí.
8. Na konci této taškařice ho dáte na plech, potřete slanou vodou a upečete jako ježibabu.
9. Trouba musí být nastavena na režim horkovzduchu na teplotu 225° po dobu 25-30 minut.
10. Po vyndání chleba z trouby jej ještě jednou potřete vodou se solí a posypejte kmínem.
11. Doporučuji pojídat potřené máslem od Olmy (se smetanovým zákysem).
! A pamatujte. Do chleba se nůž nebodá…Ať nezkrkavčíte…