Polévka brokolicová tedy zdravá

Je tu další receptík. Poslední dobou jsem jaksi nevařil nic nového. Případně jsem leckde ochutnal nějakou dobrotu, ale sám nevyzkoušel. Ale to se včerejším dnem změnilo. Udělali jsme si asi v pěti lidech hostinu, za kterou by se ani klub žráčů nestyděl. Jedním z chodů byla mnou vyrobená brokolicová polévka. Jak na ni?

Suroviny:
palici brokolici, čtyři ty mrkve, sedm kvalitních brambor, trocha vody, dvě cibule velké jako dětská pěst, smetánka (nejlépe ke šlehání), koření (sůl, vegeta), kapka oleje
(množství jednotlivých surovin trochu uberte – já koupil všeho moc…;)

Náčiní:
hrnec, měchačku, nožík, škrabošku, prkénko a digestoř na odvětrávání pachů zeleniny

Postup:
Na začátku je nutné si přesně definovat časy :
t1 = čas, za který se cibulka usmaží do zlatova
t2 = čas, za který brambora ve vařící vodě téměř dojde do stavu, kdy je hodna konzumace
t3 = čas, za který se brokolice ve vodě nezničí dlouhým vařením

1. Dost dopředu seženeme pár strávníků, kteří nás můžou pochválit a také nám polévku pomohou sníst, protože v předepsaném množství je jí fakt dost!
2. V hrnci do zlatova osmahneme cibulku společně s kousky na jemno nakrájené mrkve.
(pokud je to na Vás moc velký krok v postupu, vězte že :
2a. Postavíme hrnec s poolejovaným dnem na kamna a počkáme, než se rozehřeje olej.
2b. Mezitím nakrájíme na malé kousky mrkev a na ještě menší cibuli.
2c. Všechno to naházíme do hrnce a smažíme t1 sekund.

3. Pak směs zalijeme vodou a osolíme (kvůli bramborům). Ty tam samozřejmě oloupané a na minikousky nakrajené vložíme taky a vaříme t2 sekund.
4. Během vaření si připravíme brokolici. Já jsem odřezal všechny “větve” – tedy stojíme o ty “kuličky” nakonci a všech ostatního od určité tloušťky se zbavujeme. Uděláte pár velmi drobných brokolicových kousků a pár větších (asi jako brambory). To uplynutí t2 sekund přidáme do hrnce i připravenou brokolici.
5. Asi v polovině t3 do hrnce přimícháme smetanu, která polévce přidá bílý nádech a výbornou chuť.
6. Do uplynutí t3 zbývá malá chvilka, kdy se koření. Doporučuji velmi opatrně, abyste nepřebili chuť samotné zeleniny.
7. Po uplynutí t3 ochutnáte. Usoudíte nebezpečnost Vámi vytvořené směsi a můžete opatrně podávat…

Uvařit tuto polévku netrvá dlouho, jen t1 + t2 + t3 + t4 sekund (t4 = předem nedefinovaný čas = přípravy, prostoje díky malým zkušenostem, při dobré synchronizaci je tento čas zanedbatelný 😉

Dobrou chuť 😉

Leave a Comment