Je tu další receptík. Poslední dobou jsem jaksi nevařil nic nového. Případně jsem leckde ochutnal nějakou dobrotu, ale sám nevyzkoušel. Ale to se včerejším dnem změnilo. Udělali jsme si asi v pěti lidech hostinu, za kterou by se ani klub žráčů nestyděl. Jedním z chodů byla mnou vyrobená brokolicová polévka. Jak na ni?
Suroviny:
palici brokolici, čtyři ty mrkve, sedm kvalitních brambor, trocha vody, dvě cibule velké jako dětská pěst, smetánka (nejlépe ke šlehání), koření (sůl, vegeta), kapka oleje
(množství jednotlivých surovin trochu uberte – já koupil všeho moc…;)
Náčiní:
hrnec, měchačku, nožík, škrabošku, prkénko a digestoř na odvětrávání pachů zeleniny
Postup:
Na začátku je nutné si přesně definovat časy :
t1 = čas, za který se cibulka usmaží do zlatova
t2 = čas, za který brambora ve vařící vodě téměř dojde do stavu, kdy je hodna konzumace
t3 = čas, za který se brokolice ve vodě nezničí dlouhým vařením
1. Dost dopředu seženeme pár strávníků, kteří nás můžou pochválit a také nám polévku pomohou sníst, protože v předepsaném množství je jí fakt dost!
2. V hrnci do zlatova osmahneme cibulku společně s kousky na jemno nakrájené mrkve.
(pokud je to na Vás moc velký krok v postupu, vězte že :
2a. Postavíme hrnec s poolejovaným dnem na kamna a počkáme, než se rozehřeje olej.
2b. Mezitím nakrájíme na malé kousky mrkev a na ještě menší cibuli.
2c. Všechno to naházíme do hrnce a smažíme t1 sekund.
3. Pak směs zalijeme vodou a osolíme (kvůli bramborům). Ty tam samozřejmě oloupané a na minikousky nakrajené vložíme taky a vaříme t2 sekund.
4. Během vaření si připravíme brokolici. Já jsem odřezal všechny “větve” – tedy stojíme o ty “kuličky” nakonci a všech ostatního od určité tloušťky se zbavujeme. Uděláte pár velmi drobných brokolicových kousků a pár větších (asi jako brambory). To uplynutí t2 sekund přidáme do hrnce i připravenou brokolici.
5. Asi v polovině t3 do hrnce přimícháme smetanu, která polévce přidá bílý nádech a výbornou chuť.
6. Do uplynutí t3 zbývá malá chvilka, kdy se koření. Doporučuji velmi opatrně, abyste nepřebili chuť samotné zeleniny.
7. Po uplynutí t3 ochutnáte. Usoudíte nebezpečnost Vámi vytvořené směsi a můžete opatrně podávat…
Uvařit tuto polévku netrvá dlouho, jen t1 + t2 + t3 + t4 sekund (t4 = předem nedefinovaný čas = přípravy, prostoje díky malým zkušenostem, při dobré synchronizaci je tento čas zanedbatelný 😉
Dobrou chuť 😉